Eşti aici

Chestionarul pentru cartografierea "Revoluției datelor" în Moldova

La Summitul ONU din 25-27 septembrie 2015 statele membre ale Organizației Națiunilor Unite au adoptat Agenda de dezvoltare durabilă 2030, cu un set de Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD). Panelul de nivel înalt al Secretarului General al Națiunilor Unite privind Agenda de Dezvoltare post-2015, a chemat la elaborarea politicilor bazate pe dovezi, la un acces liber și o disponibilitate sporită a datelor și statisticilor de calitate și la o responsabilitate consolidată a actorilor implicați în dezvoltare sau, așa-numita, "revoluție a datelor” pentru dezvoltare durabilă.

Astfel, elementele de importanță critică ale agendei post-2015 includ nevoia de consolidare a capacităților de producere și utilizare revoluționară a datelor, cu sprijinul și expertiza mediului academic, a sectorului privat și a societății civile, prin explorarea de noi tehnologii si abordări inovative, dar și consolidarea rolului de coordonarea a Oficiilor Naționale de Statistică în acest domeniu.

În acest sens, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a inițiat o activitate de cartografiere/inventariere a sistemului de date din Republica Moldova necesar pentru măsurarea progresului dezvoltării durabile. Pentru că revoluția de date poate fi realizată prin actorii care au atribuții cu privire la date (numiți "comunități de date") și care interacționează unul cu altul, prin diverse instituții, cu aplicarea de legi și cadru de politici și cu folosirea de tehnologii inovative creând, astfel, un "ecosistem de date", Vă invităm să completați Chestionarul ce urmează care are drept scop evaluarea disponibilității datelor și a capacităților de modernizare instituțională necesare în implementarea agendei de dezvoltare post-2015.

Chestionarul conține 33 de întrebări grupate în 7 părți. Durata totală de completare nu va depăși 30 minute, iar răspunsurile Dvs. vor fi utilizate exclusiv în cadrul inițiativei de CARTOGRAFIERE A „REVOLUŢIEI DATELOR” în Moldova.

Chestionarul poate fi accesat aici.