Eşti aici

Trainingul “Jurnalismul de date și accesul la informații” - cu participarea Centrului de Guvernare Electronică

Luni, 18 mai 2015, s-a dat startul trainingului “Jurnalismul de date și accesul la informații”, cu participarea a 20 de jurnaliști (din toate tipurile de media) din Republica Moldova. În cadrul întrunirilor participanții vor învăţa despre diverse instrumentele de accesare a bazelor de date deschise din Republica Moldova; cum să determine care informații sunt cu adevărat relevante pentru public și dacă acestea merită incluse în materiale jurnalistice de impact.

Evenimentul va dura până pe 22 mai, la Chișinău, și reprezintă o colaborare cu Centrul de Guvernare Elecrtonică, susținut de experții Rise Project (Romania).

În prima zi a trainingului echipa Centrului de Guvernare Electronică, împreună cu experții de la Rise Project, au prezentat participanților Portalul Guvernamental al Datelor Deschise. În cadrul primei zile de curs a fost abordată tema corupției și crimei organizate, dar și metodele și tehnicile avansate de colectare și procesare a datelor. Participanții au fost instruiți cum să pescuiască în bazele de date din Republica Moldova sau România. Totodată, experții de la Rise Project au explicat cum să utilizeze în investigații aceste informații, pentru un rezultat eficient și pozitiv. Workshopurile vor continua și în zilele următoare cu partea practică și teoretică.

La finalul acestui training, cei 20 de participanți vor fi eligibili pentru obținerea a 3 granturi a câte 2000 de dolari, pentru acoperirea costurilor de dezvoltare a unor proiecte media bazate pe jurnalismul de date.

Trainingul ”Jurnalismul de date și accesul la informații” este organizat în cadrul proiectului ”Consolidarea independenței în mediile de comunicare din R. Moldova”, care este implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews, în perioada decembrie 2014 - iulie 2016, cu suportul financiar al Biroului pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american.

Categorie: