Eşti aici

OVERVIEW SĂPTĂMÂNAL

Comisia Europeană încurajează reutilizarea datelor din sectorul public

Comisia Europeană publică ghiduri pentru a sprijini Statele Membre să beneficieze de Directiva revizuită privind reutilizarea informațiilor din sectorul public (PSI Directive). Aceste ghiduri explică, spre exemplu, cum pot fi accesate date despre vreme, despre trafic, date privind activele proprietăților și hărți. Datele deschise pot fi folosite ca fundament pentru produse și servicii inovatoare cu valoare adăugată, precum aplicațiile mobile, care încurajează investițiile în sectoarele bazate pe date.

Licitații UE pentru o platformă de Date Deschise

Comisia Europeană a lansat o licitație formală pentru SMART 2014/1072 – Implementarea unei platforme de bază de Date Deschise a Uniunii Europene: implemetarea unui Portal privind toate Datele Deschise europene și serviciile conexe. Acesta promite să fie cel mai mare proiect de Date Deschise din lume, eclipsând Marea Britanie, Data.Gov.UK, și America, US Data.Gov, care transmit în prezent aproximativ 15,000 și respectiv 111,000 seturi de date.

Accesul la Datele Deschise, o lucrare în curs de desfășurare

În aprilie, o companie locală din Coreea care creează aplicații de navigație a cerut Guvernului date cu privire la indicatoarele stradale din toată țara. Agențiile care dețineau informațiile au refuzat cererea pe motiv că nu a mai existat vreun precedent de furnizare a astfel de informații publice unei entități private. Compania a apelat la Comisia de Mediere de Date Deschise a statului. Sub medierea comisiei, agențiile guvernamentale aferente au luat parte la mai multe runde de negocieri și au fost de acord să furnizeze datele companiei. “Gradul de conștientizare al faptului că puteți obține ajutor din partea comisiei cu privire la furnizarea de Date Deschise Publice este în creștere”, a spus un oficial din partea Comisiei. “Mai multe companii private au prezentat interes cu privire la primirea unui ajutor din partea noastră.”

Ce înseamnă pioneratul datelor deschise din Austrialia pentru noi

Australia a avut o politică de Date Deschise încă din 2010, însă mai recent, data.gov.au a fost actualizat de Guvernul Australian pentru a permite schimbul automat de Date Deschise între agenții. Guvernul australian insistă pentru deschiderea informațiilor cu scopul identificării valorilor economice și promovării transparenței.

Orașul Surrey a lansează un program masiv de Date Deschise

Orașul Surrey este decis să lanseze propria inițiativă de date deschise în acest an, și cu mai mult de 300 de seturi de date, se anticipează că va fi cel mai mare catalog municipal din Canada. De la raportarea online a ilegalităților, până la cheltuielile Consiliului de Statistici cu privire la nivelul apei, tipul informațiilor va fi foarte diversificat.

Funcționarii nu au încredere în datele deschise – studiu

Îngrijorările oficialilor cu privire la integritatea datelor reprezintă o barieră pentru datele inteligibile pentru devenirea accesibilă a inițiativelor de date deschise, conform unui studiu al Fundației World Wide Web (WWWF). Studiul, intitulat ”Explorarea impactului emergent al Datelor Deschise în țările aflate în curs de dezvoltare”, utilizează 17 studii de caz care acoperă 13 țări din întreaga lume și oferă o perspectivă aspura inițiativelor de Date Deschise în regiunile în curs de dezvoltare.

Orașele trebuie să acționeze și să își publice propriile date, spune Fundația World Wide Web

Guvernele locale și regionale trebuie să urmeze eforturile Guvernului central pentru deschiderea datelor, spune un reportaj realizat în această săptămână de Fundația Worl Wide Web. Definițiile datelor deschise ar trebui să fie flexibile pentru a încuraja țările să facă pași mici către deschidere, adaugă acesta.

Categorie: