Eşti aici

OVERVIEW SĂPTĂMÂNAL

Democrația și Datele Deschise: sunt cele două conectate?

Sunt societățile democratice mai bune la guvernarea deschisă decât societățile mai puțin libere? 70 de țări profilate în Indexul Fundației Open Knowledge Open Data Index au fost analizate iar clasamentul a fost comparat cu analiza din 2013 Global Democracy. Ca un principiu de guvernare deschisă în era digitală, practicile de date deschise servesc ca un indicator al unui guvern deschis. În general, există o relație puternică între democrație și transparență.

Datele deschise pot ajuta la eliminarea lacunelor în întelegerea privind sustenabilitatea

Datele Deschise oferă avantaje majore pentru sustenabilitate. Parlamentul European a adoptat o directivă privind deschiderea informațiilor non-financiare și privind diversitatea pe data de 15 aprilie 2014, ceea ce înseamnă că multe companii din UE vor fi acum obligate să prezinte informații cu privire la politicile, riscurile și rezultatele legate de performanța de mediu, aspecte sociale și legate de angajați, respectul pentru drepturile omului, a practicilor anti-corupție, probleme de luare de mită, și a diversității.

Un oraș din Australia lansează o platformă pilot a datelor deschise și încurajează feedback-ul cetățenilor

Orașul Melbourne (cu o populație de 4.4 milioane) din Australia a lansat o platformă pilot a datelor deschise și încearcă să colaboreze cu cetățenii săi pentru a continua să îmbunătățească platforma. Platforma oferă acum cetățenilor acces la date care pot fi citite electronic sub licențe deschise, pe care le pot reutiliza. Platforma pilot este parte a programului de Date Deschise pentru creșterea transparenței, îmbunătățirea serviciilor publice, și sprijinirea de noi inițiative economice și sociale. Orasul dezvoltă, de asemenea, o Politică a Datelor Deschise ca parte a acestui program.

Parlamentul European pune la dispoziție rezulatele alegerilor Europene în format de date deschise

Parlamentul European pune la dispoziție informațiile privind rezultatele alegerilor parlamentare UE în format de date deschise. Printre datele brute care sunt puse la dispoziția mass-mediei și a publicului larg se vor număra și rezultatele alegerilor la nivelul UE și la nivel național pentru anii 2009 și 2014, locurile din perspectiva grupului politic și a statelor membre, precum și numărul deputaților de gen masculin și feminin. Numele grupurilor politice vor fi disponibile în toate cele 24 de limbi oficiale ale UE.

“Dreptul de a fi uitat” – o amenințare asupra Transparenței și a Datelor Deschise??

O decizie recentă a Curții Europene de Justiție (CEJ) poate afecta modul în care confidențialitatea, transparența și datele deschise interacționeză, și are o legătură directă cu discuția tot mai aprinsă cu privire la "dreptul de a fi uitat". Hotărârea precizează că organizațiile care publică informații pot fi obligate să "renunțe la ele" și să elimine informațiile atunci când un individ solicită asta chiar și în cazurile în care informația este adevărată și reprezintă o chestiune de "informare publică". Acest lucru poate reprezenta o potentială schimbare majoră, adăugată la munca și responsabilitățile nu doar a marilor corporatii, cum ar fi Google, dar și a creatorilor de baze de date deschise, mari și mici. Discuții pe această temă și alte subiecte conexe din zona datelor deschise și a vieții private sunt disponibile în Grupul de Lucru Personal Data, Privacy and Open Data

Categorie: