Eşti aici

Ministerul Educaţiei oferă un exemplu de deschidere

Recent, Ministerul Educatiei a aprobat catalogul ministerial de date deschise şi a instrucţiunilor de completare a Documentelor cu Date Deschise.

Catalogul datelor guvernamentale deschise este un exerciţiu de inventariere a datelor cu caracter public, pe baza consultărilor publice prealabile pe acest subiect cu părţile coninteresate. Acest catalog reprezintă în acelaşi timp un instrument de inventariere a datelor în cadrul ministerului, precum şi un document pe care cetăţenii îl pot consulta pentru a vedea de ce date dispune ministerul. Prin această iniţiativă, Ministerul Educaţiei oferă un exemplu de deschidere ş transparenţă pentru alte ministere şi instituţii ale statului.

Catalogul de date deschise cuprinde lista categoriilor de date colectate, analizate şi distribuite de către Ministerul Educației, precum: lista instituțiilor de învățământ preuniversitar din Republica Moldova; numărul absențelor în instituțiile de învățământ preuniversitar pentru fiecare unitate teritorial administrativă; cheltuielile pentru salariul personalului didactic în instituțiile de învățământ preșcolar şi multe alte date.

Şapte seturi de date sunt cuprinse în catalogul, cu următoarele atribute: elevi, cadre didactice, cadre de conducere, cadre auxiliare, instituţii, infrastructură. Catalogul va fi actualizat în luna decembrie a fiecărui an.

Direcţia e-Transformare şi Informatizare va asigura publicarea Documentelor cu date deschise pe portalul date.gov.md. Completarea documentelor va fi asigurată de Centrul pentru Tehnologii Informaţionale şi Comunicaţionale în Educaţie.

Categorie: