Eşti aici

Echipa date.gov.md a încurajat utilizarea ‪‎Datelor Guvernamentale Deschise‬ în dezvoltarea aplicațiilor

Pe 19 iulie s-a încheiat primul hackathon de jurnalism civic din republica Moldova "Puterea a Cincea", care a avut loc în parteneriat cu Centrul de Guvernare Electronică. În cadrul evenimentului zeci de tineri au elaborat programe, aplicații web sau mobile (precum și alte instrumente IT inovatoare), menite să îmbunătățească interacțiunea dintre presă și public.

La eveniment a participat și echipa date.gov.md care a încurajat echipele participante. La hackathon mai mulți experți invitați au susținut prezentări și master-classuri pe teme precum: verificarea datelor, jurnalismul cetățenesc, folosirea social media ca instrument de promovare, jurnalismul de investigație, formate inovatoare de prezentare a conținutului, noi instrumente pentru jurnaliști: sensori, drone, Wearables, Internetul Tuturor Lucrurilor etc.

Echipele desemnate câștigătoare sunt: Inițiativa- care au creat o platformă pe care utilizatorii se vor putea expune în legătură cu proiecte de legi, hotărâri de guvern și vor putea propune inițiative la nivel local și național. Official Alert – care au creat o aplicație care va permite utilizatorilor să primească notificări ori de câte ori apare conținut nou pe paginile web ale instituțiilor oficiale: ministere, agenții etc. Televisor – care au creat o aplicație prin intermediul căreia cetățenii simpli vor putea trimite și vizualiza conținut jurnalistic concomitent cu instituțiile media.

Cele trei echipe desemnate câștigătoare de juriu vor beneficia de granturi a câte 3000$ pentru dezvoltarea proiectelor. În caz de necesitate, date.gov.md va încuraja câștigătorii să implementeze aceste proiecte pe viitor.

Categorie: