Eşti aici

De ce achizițiile publice sunt importante? (INFOGRAFIC)

În economiile contemporane, tot mai multe bunuri și servicii sunt achiziționate de guverne de pe piață de la sectorul privat. În 2013, autoritățile publice din Republica Moldova au cumpărat bunuri, lucrări și servicii în valoare de peste 9,4 miliarde de lei, circa 9% din PIB, sau circa 24% din Bugetul Public Național pentru anul 2013. Din acești bani, prin procedurile tradiționale de achiziții publice (aproape 6 miliarde de lei) în 2013 s-au cumpărat bunuri, lucrări și servicii.

Din această sumă de circa 6 miliarde lei, în 2013 s-au încheiat peste 24 mii de contracte (72,9% din numărul total) de achiziție a bunurilor – în sumă de 2,3 miliarde lei (38,6 % din valoarea totală), lucrări – 5,2 mii contracte în valoarea de 2,2 miliarde lei (36.5% din valoarea totală) și servicii – 3,4 mii de contracte în valoare de 1,49 miliarde lei (24,8% din valoarea totală). Cele mai scumpe servicii achiziționate în sistemul public (în baza sumei medii pe contract) au fost serviciile de învățământ – 6.8 milioane lei, cele mai scumpe lucrări - lucrări de pregătire a şantierului și lucrări de construcţii complete sau parţiale şi lucrări publice, cu o valoare medie a contractului de 600 mii lei iar cele mai scumpe bunuri - sisteme de informare şi servere, cu o valoare medie a contractului de 19,1 milioane lei.

În 2013 prin procedura de achiziții publice (AP) cei mai mulți bani au fost cheltuiți pentru „lucrări de construcţii complete sau parţiale şi lucrări publice”, pentru care statul investit 1,25 miliarde lei Deși volumul AP a crescut constant în ultimii ani, transparența acestei proceduri este insuficientă. Principalele probleme pe care le-am depistat în acest sens țin de evitarea oferirii informației privind desfășurarea achizițiilor publice la solicitarea agenților economici și lipsa informației adecvate pe website-ul instituției contractante privind AP și publicarea haotică a planurilor de achiziții. În plus, deși recent au fost introduse mai multe sancțiuni, mecanismul de aplicare nu este reglementat, iar din această cauză, acestea nici nu se aplică.

În același timp, achizițiile publice rămân a fi un domeniu cu mari riscuri de pierderi, iar cei mai mulți bani se risipesc din cauza procurării bunurilor care sunt inutile, calitatea proastă a bunurilor achiziționate (ex. autobuze școlare) și aprobarea obiectelor și direcțiilor de investiții capitale fără a lua în considerație investițiile inițiate și nefinalizate în perioadele precedente, precum și situația economică și demografică.

Toate aceste probleme sunt alimentate de fenomenul corupției și lipsa controalelor adecvate, care creează un mediu favorabil pentru scheme de aranjare, coluziune și fraudare.

Infograficul complet pe Budget Stories.

Proiect implementat de Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP, cu suportul financiar acordat de Fundația Soros-Moldova / Programul Buna Guvernare.

Categorie: