You are here

De unde vin banii: proiectele investiţionale finanţate de donatorii externi

Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP cu suportul Fundației Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare lansează astăzi un nou infografic, ce oferă o imagine asupra principalilor parteneri externi ce au donat și au creditat proiecte investiționale realizate în Republica Moldova, în perioada 2009-2012.

Din cele 2,82 miliarde lei de asistență externă sub formă de granturi și împrumuturi acordate Republicii Moldova în anul 2012, 2,1 miliarde lei au fost acordate pentru proiecte investiționale. Cel mai important partener după sumele care efectiv au fost disbursate este Banca Mondială, urmată de Comisia Europeană și Guvernul SUA, și Banca Europeană de Investiții.

Un proiect investițional oferă finanțare sub formă de împrumuturi sau credite Guvernului pentru a acoperi cheltuielile specifice legate de proiecte de dezvoltare economică și socială. În ultimii patru ani, pentru proiecte investiționale au fost cheltuiți efectiv 5,4 miliarde lei – bani donați sau împrumutați de către partenerii noștri externi. La compararea granturilor primite cu împrumuturile contractate și efectiv disbursate, observăm că în Republica Moldova volumul banilor împrumutați depășește volumul granturilor.

Budget Stories poate fi accesat la http://budgetstories.md/.
Detalii: contact@budgetstories.md, sau +373 22 92 99 94.

Categorie: