You are here

Cetățenii vor putea reutiliza informațiile publice

Membrii Cabinetului de Miniștri au aprobat astăzi Hotărârea de Guvern privind implementarea Legii nr. 305 din 26 septembrie 2012, cu privire la reutilizarea informațiilor din sectorul public.

Hotărârea de Guvern stabilește condițile de accesare și reutilizare a informațiilor din sectorul public, obligând instituțiile publice să ofere infomații despre datele publice colectate. Cetățenii vor avea astfel acces sporit la informațiile cu caracter public în formate deschise și procesabile automat, și le vor putea reutiliza atât în scopuri necomerciale cât și în scopuri comerciale.

Accesul deschis la informațiile publice joacă un rol important în dezvoltarea de noi servicii bazate pe mijloace inovatoare de combinare și utilizare a informațiilor, contribuind totodată la stimuarea creșterii economice și la promovarea angajamentul social. Permisiunea de a reutiliza documentele deținute de instituțiile publice adaugă valoare pentru reutilizatori, dar și pentru societate în general, prin promovarea transparenței și a răspunderii. Prin acest sistem, cetățenii pot dialoga cu instituțiile publice oferind sugestii si îmbunătățind astfel calitatea informațiilor colectate și publicate.

Prin implementarea acestei Legi, Guvernul Republicii Moldova se aliniază eforturilor Uniunii Europene în domeniul reutilizării informațiilor din sectorul public și deschiderii datelor publice. Documentul normativ este racordat la Directiva Uniunii Europene 2013/37/UE, care stabilește un număr minim de norme ce guvernează reutilizarea, precum și modurile practice privind facilitarea reutilizării documentelor din sectorul public.

Categorie: